Select Menu

Slider

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Popular Posts

Subscribe

Recent Posts (Do not edit)

Video of Day

Advertisement

Text Widget

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation test link ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate another link velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.

Sample Text

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Followers

Instagram Photo Gallery

Popular Tags

Tags

Video of Day

About

Join Us

Advertisement

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Ads

Need our help to upload or customize this blogger template? Contact me with details about the theme customization you need.

Advertisement

About

Our Company Inc.
2458 S . 124 St.Suite 47
Town City 21447
Phone: 124-457-1178
Fax: 565-478-1445

Technology

" });

Popular Posts

Travel

Performance

Cute

My Place

Slider

Racing

Videos

» » Karşılaştırmalı edebiyatın metodu ve çalışma sahaları 1
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Karşılaştırmalı edebiyatın metodu ve çalışma sahaları 1


Bir sanat eserinin , bir başka vatana ait olan bir yada daha fazla eser ile kıyaslanması sonucu ulusallıktan daha üstün bir kimlik kazanan karşılaştırmalı edebiyat,  yazar karşılaştırmalarında da karşımıza çıkan bir durumdur. Burada dikkat edilmesi gereken husus, hangi alanda olursa olsun karşılaştırmaların tesadüfen seçilen iki eser değil, karşılaştırıla bilirlik açısından önemli özellikler teşkil eden eserler üzerinde gerçekleşmesidir.

Kültürler içerisinde ele alınan eserlerde işlenen  konular isim olarak her ne kadar aynı olsalar da içerik olarak toplumdan topluma, yazardan yazara, vatandan vatana farklılık göstermektedir. Ortaya çıkan bu farklı zenginlik edebiyat bilimi açısından olanaklı bir zemin hazırlamıştır.

İnceleme Metotları

Pozitivist inceleme: bu metotta edebiyat eserinin yazarın hayat öyküsüne değil, onun yaşanmışlığının bir ürünü olduğu realitesinden yola çıkarak eser ilişkilerini açıklamayı amaçlar. Tecrübe edilmiş bu realiteler bu incelemeyi bilgi depolamaya, betimlemeye ve konuları kategorilere ayırmaya götürür.




Psikanalitik inceleme:  Freud’cu inceleme olarak da bilinen bu metotta ortaya konulan eserin öncelikli olarak yazarının bilinçaltı ve psikolojisi ile ilgili bağlantısı ele alınır. Ve bu şekilde metin incelenir. Burada amaç metinler arası bağlantıları aydınlatmaktır. Metnin başka bir metinden kopya, çalıntı şeklinde karşılaşılan varlığı, gerçek metin ile ilgisi vb. Bu metodun alanına girer. İnceleme sırasında bu eserler tümden de ele alınabilir ayrı ayrı da.

Okura yönelik inceleme:  edebi eserin hitap ettiği okuyucu kitlesini ne kadar etkilediği değerlendirilir. Burada önemli olan unsur okuyucunun beklentilerini karşılayıp karşılayamadığını ya da ne kadar karşılayabildiği üzerinde durulur. Bu beklentiler tarihsel, sosyal olabilir. Burada asıl amaç okuyucu kitlesinin psikolojisini dikkate alarak beklentilerini karşılayabilmektir.

Makalenin birinci bölümü bu kadar ikinci bölümü yarın yayınlanacaktır.




About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok

Leave a Reply